Alternatív hajtásmódok

Hibrid és gázüzemű működés fogalmai

Hibrid rendszer

Hibrid rendszernek azt a megoldást nevezzük, melynek során a meghajtáshoz szükséges energiát két vagy több, különböző elven működő erőforrásból nyerik. A gyakorlati megvalósítás során legtöbbször a belsőégésű motor és a villanymotor kombinációja jelenik meg. A haladáshoz szükséges energia akkumulátorban, illetve lendkerékben vagy szuperkondenzátorban is tárolható. Jelenleg az elektromos hibridautók (HEV) jelentősége a legnagyobb. A hibridautók jellemzően kevesebb hajtóanyagot fogyasztanak, mint a csak belső égésű motorral rendelkezők, ezért környezetbarátnak tekintik. A hibridautók osztályozhatók a hajtáslánc vagy a felhasznált energiaforrás viszonylagos jelentősége szerint.

Soros hibrid

Soros hibrid megnevezéssel jelöli a szakma mindazon belsőégésű motor-elektromos erőátvitel kombinációból álló hajtásrendszereket, melyekben a rendszer közbenső eleme nem kiiktatható. Közúti alkalmazásokban ennek a rendszernek előzményei leginkább az Észak-Amerikai külszíni fejtéseknél alkalmazott dízel-elektromos billentős tehergépkocsik. E rendszer vasúti alkalmazása sokkal elterjedtebb, gyakorlatilag a nagyobb teljesítményű dízelmozdonyokon ez a hajtásmód világszerte általánosnak mondható.

Párhuzamos hibrid

A párhuzamos hibrid rendszerek több fajtája létezik, a rendszer lényege az esetileg a hajtásba bekapcsolható másodlagos energiaforrás, ami lehet kívülről is feltölthető (elektromos tárolók) vagy jellemzően kívülről nem tölthető (pl. hidraulikus, lendkerekes, stb. tárolók). Több – első sorban haszonjármű – gyártó alkalmazta ezt a megoldást a ’70-es években, de ilyen rendszerben működik számos, az elmúlt évtizedben kifejlesztett személygépkocsi és terepjáró is.

Plug-in hibrid

Plug-in hibrid (PHEV) elnevezéssel jelöl a szakma azokat a járműveket, melyek egyesítik a hagyományos, belső-égésű motoros hibrid járművek szerkezeteit, sajátságait, de rendelkeznek a tisztán elektromos (akkumulátoros) járművek jellegzetességeivel is, így az elektromos hálózathoz csatlakoztatva is feltölthetőek.

ZEV

Zero Emission Vehicle – a megjelölés még az üzemeltetésben sem pontos, mégis ez a meghonosodott megnevezés. Pontosan ez az üzemeltetés helyszínén mérhető CO2, (HC, NOx, PM) kibocsátás 0, vagy közel 0 értékét jelenti.

 

LPG

Liqiufied Petroleum Gas – elnevezése szerint cseppfolyósított gáz - gyakorlatilag propán-bután – gáz

CNG

Compressed Natural Gas – sűrített gáz (üzem), általában földgáz

NGV

Natural Gas Vehicle – gáz (általában földgázzal, illetve Propán-Bután gázzal (üzemű) jármű

 

ICE

Internal Combustion Engine – belsőégésű (gáz, vagy cseppfolyós hajtóanyaggal üzemelő, kompressziós, vagy szikragyújtású) motor